Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Egy royalista halála, aki mindig figyelt pontosságra

2024. március 24. - DJP

Thomas de Mahy vagyis de Favras márki egy régi (a családja történetét a 12. századig visszavezető), de elszegényedett nemesi család sarjaként született 1744. március 26-án.

Már 11 évesen a király muskétása lett, majd 17 évesen már a dragonyosok kapitánya volt. 1772-ben kitüntették a Szent Lajos-renddel és a Provence-i grófi gárda főhadnagya lett, amely egyenértékű volt az ezredesi ranggal. Nem tudta azonban fedezni a rangjával járó reprezentációs költségeket, így 1775-ben leszerelt. Egy évvel később megnősült, Viktoria Hedwig Karoline bärenthali bárónőt vette feleségül.

1787-ben felhatalmazást kapott egy hazafias légió felállítására a Holland köztársaság segítésére, majd 1789-ben hazatért a forradalom kitörésének a hírére, hogy hithű royalistaként segítsen. Egyike volt a király megmentésére szervezett próbálkozás katonáinak, de 1789. december 24-én éjjel letartóztatták a feleségével együtt. Két hét múlva szétválasztották őket és bíróság elé állították.

de_favras_marki_letartoztatasa_francia_forradalom_1789_december_24.jpg

A tárgyalás során Favras tudta, hogyan védekezhet, nyugodtan és lélekjelenléttel. Louis-Marie Prudhomme azt írta róla, hogy „védekezése során soha nem veszítette el ezt az ártatlansághoz illő hozzáállását, és minden kérdésre világosan és zavartalanul válaszolt”

Két hónapig tartott az ügyének a tárgyalása, miközben a tanúk egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak és a bizonyítékok is hiányoztak. Még Sylvain Maréchal , a Révolutions de Paris köztársasági újság anarchista szerkesztője is elismerte, hogy a Favras elleni bizonyítékok nem voltak elegendőek.

1790. január 26-án néhány királypárti megkísérelte kiszabadítani, amely nem sikerült, azonban az ő helyzetét jelentősen rontotta, így végül 1790. február 18-án halálra ítélték.  Az ítéletet másnap végre is hajtották, a Place de Greven. Az akasztásos ítéletet a köznép nagy lelkesedéssel fogadta, mivel ez volt az első eset, amikor nem tettek különbséget nemes és közember között, s nemest ítéltek akasztásra.

A legendák szerint az ítélet felolvasásakor állítólag megjegyezte, hogy "Látom, hogy három helyesírási hibát is vétett.", de ez feltehetően csak Victor Hugo Marion de Lorne című ötfelvonásos drámájából származik, amelyet 1828-ban írt, bár csak 1831-ben adtak elő. Ebben mondja Ferdinand Rothschild, hogy „Engedjék meg, hogy rámutassak, hogy Ön három darabot vétett, már helyesírási hibákat".

Louis Marie Prudhomme 1824-es műve alapján azonban 'Favras ezután csendben kijavítja a hivatalnok által a ítéletben elkövetett helyesírási és írásjeles hibákat'.

thomas_de_mahy_favras_marki_kivegzese_1744-1790_1790_februar_18.jpg

marquisdefavras.jpegÖzvegye másnap szabadulhatott a börtönből, de bizonytalan volt a helyzete, csak az apja által biztosított 1000 fontnyi jövedelem állt a rendelkezésére, mivel megfosztották az ingóságaitól. A királyt és Marie Antoinette-t nagyon megérintette a márki halála és 4000 fontnyi életjáradékot biztosítottak nekik, ameddig tudtak.

A márkit általában a royalisták mártírjának tekintik, özvegye pedig életjáradékot kapott nemcsak XVI. Lajostól, hanem XVIII. Lajostól is, aki azonban nem volt hajlandó a perét újratárgyaltatni és rehabilitálni. A hazaárulás peranyagának dossziéja ráadásul eltűnt, így a legfontosabb momentumokat csak más dokumentumok őrizték meg.

A fia, Charles de Favras később a Habsburg, majd az orosz cári hadseregben szolgált és harcolt Napóleon ellen is.

djp

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr2118362667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása